Fundacja PBG nagrodzona

Fundacja PBG, Rafako Grupa PBG oraz Dwór w Smólsku otrzymały wyróżnienie i statuetkę w konkursie Czarodziejskie Drzewo za posadzenie 2150 drzew oraz dotarcie z ideą sadzenia drzew do szerokiej opinii społecznej.

W 12. edycji programu Święto Drzewa 60 000 uczestników posadziło wspólnie ponad 40 000 drzew. Dzięki współpracy i zaangażowaniu wielu osób wzrosło nie tylko zalesienie i zadrzewienie kraju ale także świadomość ekologiczna zarówno wśród dzieci, młodzieży jak i dorosłych. Najbardziej aktywnych uczestników programu Klub Gaja nagrodził statuetkami Czarodziejskiego Drzewa.

Rozdanie nagród odbędzie się 9. października 2015 roku, w Warszawie podczas inauguracji 13. edycji programu Święto Drzewa.

Program Święto Drzewa realizowany przez Klub Gaja od 2003 roku to szeroka edukacja na temat roli drzew w adaptacji do zmian klimatu, twórcza współpraca i działania praktyczne –  ochrona i sadzenie drzewa. Dzięki uczestnikom Święta Drzewa powiększa się obszar terenów zielonych wielu regionach kraju. W ten sposób społeczności lokalne w całym kraju podejmują się konkretnych działań dla środowiska naturalnego. W tegorocznej  edycji konkursu brały udział zarówno placówki oświatowe jaki i samorządy, firmy, biblioteki,  nadleśnictwa, organizacje społeczne i osoby indywidualne.

Nadesłane przez uczestników sprawozdania pokazują wielkie zaangażowanie oraz  dużą różnorodność działań – od sadzenia drzew i zakładania ogrodów, po konkursy, wycieczki do lasu, happeningi. W wielu miejscach Święto Drzewa to już coroczna tradycja. Serdecznie dziękujemy wszystkim za udział i wysiłek włożony w działania podjęte na rzecz sadzenia i ochrony drzew –  dodaje Jolanta Migdał, koordynatorka programu Święto Drzewa Klubu Gaja.