Kopiowanie Mistrzów – Wiesław Bober

Z okazji imienin Pana Prezesa PBG Jerzego Wiśniewskiego, przypadających w kwietniu  PBG Gallery przygotowała wystawę, pokazującą dzieła dawnych mistrzów jak Alfred Wierusz- Kowalski, Juliusz Kossak czy Władysław Szerner. Artysta poznański Wiesław Bober od wielu lat zajmuje się kopiowaniem dzieł sztuki dawnej zwłaszcza realistycznego malarstwa polskiego przełomu XIX/XX wieku.

Wiesław Bober jest też współtwórcą filmu polskiego – zrealizowanego w koprodukcji polsko – brytyjskiej , pierwszego na świecie filmu animowanego z fabułą, opowiadającego o życiu i twórczości słynnego malarza Vincenta van Gogha. Artysta znalazł się wśród 125 twórców tego filmu, wybrany spośród 5000 zgłoszonych. Podczas wernisażu Wiesław Bober prezentował film na temat  pracy przy  realizacji filmu „Twój Vincent „, zasłużenie nominowanego do nagrody Oscara.Interesujące artystycznie spotkanie z pewnością ubogaciło wiedzę Pracowników Grupy PBG na temat wydarzeń kulturalnych w Polsce i na świecie.