Kossakowie w Białymstoku

Fundacja Rafako z pełnym powodzeniem realizuje swój projekt pn. Kossakowie.Obrazy z kolekcji Fundacji wędrują po Polsce i cieszą się uznaniem i zainteresowaniem. Tym razem zawitały w gościnne progi Muzeum Podlaskiego w Białymstoku. Uroczyste otwarcie czasowej wystawy w Muzeum miało miejsce 21 lutego tego roku. Obrazy oglądać będzie można do końca roku. Zachęcamy, aby zajrzeć do Muzeum, które mieści się na rynku w Ratuszu, przez kolejne miesiące, zwłaszcza wakacyjne. ZAPRASZAMY

Wystawa ma znaczenie prestiżowe dla naszego muzeum” – powiedział PAP p.o. dyrektora Muzeum Podlaskiego, historyk Andrzej Lechowski. Dodał, że jest to malarstwo powszechnie znane. W jego ocenie, malarstwo bardzo biegłe i przyjemne w oglądaniu, ale też ważne tematycznie.Mówił, że Kossakowie stworzyli – jak to nazwał – „imaginarium naszej tożsamości”. Zwrócił uwagę, że twórczość Kossaków skłania do refleksji nad postrzeganiem historii. „Kossakowie to byli artyści, którzy podtrzymywali ducha, tworzyli obraz walecznej, bohaterskiej Rzeczpospolitej”