Kossakowie w Paryżu

Kolejny etap pięknej wędrówki narodowego dziedzictwa kulturowego to prezentacja dzieł Kossaków ( Juliusza i Wojciecha) w Bibliotece Polskiej w Paryżu. Na uroczysty wernisaż 28.września przybyło wielu  Polaków mieszkających w Paryżu wraz z rodzinami, dziećmi, wnukami.Obecna była także wnuczka Juliusza Kossaka, córka Magdaleny Samozwaniec. Z pewnością wystawa poruszyła wiele polskich serc. Poprzez sztukę i to taką w najlepszym wydaniu można  nie tylko  pokazywać kunszt wielkich polskich talentów w dziedzinie malarstwa ale także przypominać, opowiadać historię Polski. Ciekawa aranżacja  wystawy w wykonaniu Wiesława Szumińskiego dopełniła dzieła. Można było z powodzeniem dostrzec jakże różne w  stylu  malarstwo ojca i syna Kossaków ale także nasycić się jego walorami i szukać jednakże podobieństw. Zainteresowanie gości wystawą było niebywałe.Słowo wstępne wygłosiła prezes Fundacji PBG Małgorzata Wiśniewska a pani kurator dr Eliza Ptaszyńska oczarowała wszystkich opowieścią o życiu i twórczości obu autorów wystawy.

Projekt Fundacji PBG pn.Kossakowie trwa. Wystawa czynna jest do 28. października.