Kossakowie w Rapperswil

Malarstwo Kossaków Juliusza i Wojciecha  w Muzeum Polskim w Rapperswilu podziwiać już  można od 21 czerwca a wystawa otwarta będzie do 23 września  tego roku.

Ta wyjątkowa prezentacja dzieł Juliusza (ojca) i Wojciecha(syna) ukazuje przede wszystkim ich malarski kunszt, także ich odmienność artystyczną ale jednocześnie wiele analogii w ich twórczości. Ci wielcy twórcy, wywodzący się z arystokratycznej, wszechstronnie utalentowanej rodziny, odegrali w historii polskiego malarstwa wybitne role.Obaj malarze żyli w czasach, kiedy centra kulturalne skupiały się głównie w znaczących miastach ówczesnej Europy, w Monachium, Wiedniu czy Paryżu.Tam też tworzyli biorąc czynny udział w europejskim życiu kulturalnym.

Muzem Polskie w Rapperswilu odwiedzane jest nie tylko przez Polonię szwajcarską ale cieszy się też  dużym zainteresowaniem ze strony Szwajcarów jak również turystów odwiedzających zamek z XIII wieku, w którym to mieści się Muzeum. Ogromnie cieszy fakt,  że Państwo Małgorzata i Jerzy Wiśniewscy i Fundacja PBG sfinansowali wystawę a tym samym pokazują kawałek polskiej historii i historii malarstwa.Prezentowana wystawa zawiera wiele motywów ówczesnej polskości : przyrodę, obyczajowość a przede wszystkim  konia i jego kult głównie jako symbol wolności a także jako towarzysza  wypraw wojennych, polowań.