Kossakowie w Suwałkach

Projekt Kossakowie, przygotowany przez Fundację PBG w roku 100-lecia Niepodległości Polski kończy swoją wędrówkę po Europie w Muzeum Okręgowym w Suwałkach. Współpraca Fundacji z tymże Muzeum zaowocowała trzema wspaniałymi wystawami: w Rapperswil w Muzeum Polskim, w Paryżu w Bibliotece Polskiej oraz w Suwałkach. Szczególny wkład w projekt miała pani Eliza Ptaszyńska jako kurator wystaw, autorka scenariusza i koncepcji wszystkich ekspozycji .Koordynatorem całości była pani Hanna Gajewska, reprezentująca Fundację PBG. Warto podkreślić rolę przedsięwzięcia w roku jubileuszu Polski, a mianowicie, pokazanie naszej historii poprzez sztukę, wspaniałe realistyczne malarstwo polskie autorstwa najwybitniejszych malarzy polskich Juliusza i Wojciecha Kossaków.Nazwisko Kossakowie i wielką utalentowaną rodzinę  z pewnością właściwie kojarzy  większość Polaków. Mamy nadzieję, że grono uczestników wernisaży i widzów oglądających nasze wystawy przez cały okres ich trwania miało okazję  przeżywać  wyjątkowe emocje związane z tym malarstwem i mieć powód do dumy z naszego dziedzictwa narodowego.