Makiety

Prezentacja makiet stadionów wybudowanych przez Grupę PBG – flagowy projekt Fundacji PBG

Fundacja PBG wspiera ludzi z pasją i pomaga tym, którzy najbardziej tego potrzebują. W  naszą strategię wpisany jest  element pozytywnego oddziaływania na otoczenie-wzajemna współpraca i pomoc.
Projekt Fundacji PBG – prezentacja makiet stadionów wybudowanych przez Grupę PBG ma na celu  pokazanie jak największej liczbie osób nowoczesnych obiektów sportowych, w których wykorzystano unikatowe na skalę europejską rozwiązania, innowacyjne technologie i nietypowe konstrukcje.

Trzy, z czterech stadionów na Euro 2012 wybudowała Grupa PBG – Stadion Narodowy w Warszawie, Stadion PGE Arena w Gdańsku oraz Stadion Miejski w Poznaniu. Powstały perły polskiej architektury sportowej, które zasługują na to, aby o nich mówić, promować, pokazywać budowniczych i historię budowania.

Realizując projekt prezentacji makiet, Fundacja PBG włącza się jednocześnie aktywnie w działania o zasięgu ogólnopolskim na rzecz pomocy i wyrównywania szans osobom z niepełnosprawnością. Zależy nam na tym, aby do planowanych miejsc prezentacji makiet zawsze zapraszane były i docierały osoby niewidome i słabowidzące.

W Poznaniu, już podczas budowy Stadionu Miejskiego powstał pomysł, aby wykonać jego makietę, także z myślą o osobach niewidomych i słabowidzących. 25 stycznia 2011 roku, 500 dni przed otwarciem Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej odsłonięto makietę, której fundatorem jest Urząd Miasta Poznania. Autorem tej wyjątkowej makiety-rzeźby odlanej z brązu jest poznański artysta Roman Kosmala, a jego dzieło to wierne i staranne odwzorowanie oryginału. Makieta stwarza unikatową szansę, by stadion – choć w miniaturze – mogły „zobaczyć” osoby niewidome. Na makiecie podano również najistotniejsze informacje o stadionie. Opis stadionu wykonano także w alfabecie Braille’a, co umożliwia ludziom niewidomym i słabowidzącym nie tylko poznanie architektonicznych szczegółów budowli ale i podstawowych informacji o jej wielkości, liczbie miejsc i innych istotnych parametrach. Warto dodać, że współautorem makiety jest tyflopedagog Dagmara Szymkowiak, która konsultowała opisy w alfabecie Braille’a.

Inicjowanie działań na rzecz naszej społeczności to jedno z wielu założeń statutowych Fundacji PBG, która nie tylko inspiruje, kreuje ale i wspiera osoby, instytucje, projekty, wnoszące w życie codziennie wspólne dobro i wartości ponadczasowe. Fundacja PBG uznała, że poznańska inicjatywa godna jest kontunuowania i ufundowała kolejne makiety – Stadionu PGE Arena oraz Stadionu Narodowego. 11 września 2012 roku odsłonięto makietę stadionu piłkarskiego w Gdańsku. Gotowa jest także makieta Stadionu Narodowego w Warszawie. Obie makiety wykonał ten sam artysta.

Podobnie jak w Poznaniu i Gdańsku również w Warszawie makiety będą służyły nie tylko niewidomym ale będą też atrakcyjnym obiektem dla wszystkim odwiedzających stadion – kibiców, turystów, gości z całego świata.

Dotychczas zrealizowane i najbliższe działania w ramach projektu:

23 kwietnia 2012 roku – pracownicy Grupy PBG po raz pierwszy podziwiali makiety wszystkich trzech stadionów. Ich uroczysta prezentacja z udziałem autora miała miejsce podczas wernisażu w firmowej galerii PBG Gallery.

8 września 2012 roku – makieta poznańskiego stadionu prezentowana była na rodzinnym pikniku pracowników Zakładu Gazowniczego w Poznaniu. Obejrzało ją blisko 600 Poznaniaków.

Od 29 stycznia do 1 lutego 2013 roku – makiety wszystkich stadionów pokazywane były na Międzynarodowych Targach Poznańskich Budma – CBS, o czym informowało, między innymi, Radio Merkury.

od 23 do 27 kwietnia 2013 roku – udział Fundacji PBG w projekcie pn. „Architektour 2013” organizowanym przez studentów Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej oraz zaproszenie ekspertów i budowniczych stadionów z grupy PBG do współpracy w ramach międzyuczelnianego projektu warsztatowego, w tej edycji pn.„Człowiek a miasto; miasto a człowiek”, który odbędzie się w Przemyślu.

11 kwietnia 2013 roku zaprezentowaliśmy makiety na XVI Poznańskim Festiwalu Nauki i Sztuki na Politechnice Poznańskiej.

Od 8 maja 2015 “Wędrujące” po Polsce makiety stadionów można obejrzeć także w biurowcu Skalar Office Center. W holu na parterze prezenteujemy makiety trzech, z czterech stadionów, wybudowanych przez Grupę PBG na Euro 2012. Poznański rzeźbiarz, Roman Kosmala wykonał makiety z brązu, ze starannością co do szczegółów, prezentując własną wizję artystyczną tych sportowych obiektów. W biurowcu przy ulicy Góreckiej pracuje blisko 800 osób. Codziennie odwiedzają go klienci, goście, osoby biorące udział w szkoleniach. W piętnastej już z kolei lokalizacji, Fundacja PBG realizuje ideę projektu pn.”Prezentacja makiet stadionów wybudowanych przez Grupę PBG”, by jak największa liczba osób mogła obejrzeć te nowoczesne i piękne sportowe areny.

5 września 2015 roku makiety stadionów zaprezentowane zostały w Szymocicach k. Raciborza podczas rodzinnego pikniku pracowników RAFAKO. Wystawę obejrzało blisko pół tysiąca osób.