Robinsonada VIII Edycja

Ogólnopolska wystawa/ konkurs, pod Patronatem Honorowym Marszałka Województwa Wielkopolskiego, jak co roku, już po raz ósmy  cieszyła się dużym zainteresowaniem, a liczba zgłoszeń /50 artystów/ i liczba nadesłanych obrazów była…po raz kolejny  imponująca/ blisko 300 prac/. Nadsyłano je z całej Polski, m. in. ze Szczecina, Lublina, Piły, Wrocławia. Prace- uczestników wystawy zachwycały różnorodnością prezentowanych form plastycznych: /malarstwo, rzeźba, grafika, fotografia, tkanina, rysunek/, formatami i tematyką. Tegoroczna edycja Robinsonady bogata była w prace ceramiczne, zaprezentowali je  artyści grupy artystycznej „Terakota” działającej w Centrum Kultury Zamek w Poznaniu. Wielkopolski Związek Artystów Plastyków(WZAP) oraz Komisja Artystyczna WZAP, kwalifikująca prace na wystawę przyznały dwie nagrody specjalne. Fundacja PBG ufundowała 3 nagrody pieniężne. Prace oceniało, jak co roku, niezależne jury artystyczne: Sylwester Łachacz oraz Mateusz Pietrowski  z  UAP. Przyznano 3 nagrody i 3 wyróżnienia.  Wydarzenie  zgromadziło ogromną liczbę gości, spotkanie uświetnił występ dwóch młodych artystek w koncercie pt. „Dusza artysty”.

Fundacja PBG i PBG Gallery współtworząc to przedsięwzięcie już po raz piąty współuczestniczy w animacji życia kulturalnego Poznania, promuje artystów, integruje środowiska artystyczne naszego kraju.