Wielkopolski Związek Niewidomych

Polski Związek Niewidomych Okręg Wielkopolski / PZN OW/- spotkanie integracyjne Klubu Młodych z Poznania i Wielkopolski w Smólsku.

Fundacja PBG , kierując się wyznaczonymi sobie, najważniejszymi wartościami jak inspirowanie, kreowanie i wspieranie zareagowała na prośbę poznańskiego Klubu Młodych przy PZN OW, zapraszając młodych ludzi na zajęcia poszerzające ich horyzonty działania, zmniejszające ograniczenia – słowem na cykl zorganizowanych zajęć w ramach wizyty w pałacu w Smólsku.

Grupa, licząca 24 osoby, która zdecydowała się podjąć to wyzwanie pod opieką pani prezes Klubu Magdaleny Orzeszko oraz gospodarza pałacu pani Hanny Gajewskiej, miała okazję poznać to miejsce, historię pałacu,ale przede wszystkim uczestniczyć w normalnych zajęciach związanych z codziennymi obowiązkami i nie tylko,  z tym, że w innych okolicznościach i  w innym miejscu / przygotowywanie posiłków, radzenie sobie podczas zwiedzania, zajęcia komputerowe, czytanie itp./ .

Fundacja PBG z satysfakcją odnotowuje to wydarzenie, włączając się tym samym w ogólnopolskie działania na rzecz osób niewidomych i niedowidzących.