Wystawa bitwa o Monte Cassino na UAM

W dniach 27.05-17.06.2015 „Bitwa o Monte Cassino” – wystawa autorska Fundacji PBG i PBG Gallery, która miała swoja premierę w Lozannie w Polskiej Misji Katolickiej w roku 2014, tym razem zaprezentowana została w Uniwersytecie Im. Adama Mickiewicza w Poznaniu , w Collegium Maius. W  doskonale doświetlonym holu biblioteki  uczelnianej  Wydziału Filologii Polskiej i Klasycznej UAM, mogło ją oglądać liczne grono studentów uniwersyteckich a także mieszkańców Poznania.

Fundacja PBG  i PBG Gallery w ramach projektu cyklicznego „Okruchy historii” przygotowały wystawę okolicznościową  z okazji 70 rocznicy Bitwy o Monte Cassino. Wybór materiałów i opracowanie merytoryczne:  Małgorzata Wiśniewska i Paweł Sieradzki. Wystawa przedstawia ciekawe linoryty artysty – typografa,  Stanisława Gliwy, obrazujące i  upamiętniające walki na wzgórzach Monte Cassino. Materiały te udostępnione zostały dzięki uprzejmości Prezesa Fundacji Archiwum Helveto-Polonicum we Fryburgu w Szwajcarii. Wystawa jest też prezentacją unikatowych fotografii archiwalnych, pochodzących ze zbiorów Instytutu Polskiego i Muzeum gen. Sikorskiego w Londynie. Fotomontaże Zygmunta Haara ,  ilustrujące rozdziały z książki Melchiora Wańkowicza pt. Bitwa o Monte Cassino” oraz cytaty z tejże książki są ciekawym uzupełnieniem wystawy. Całość aranżacji dopełniają symbolizujące to wydarzenie – czerwone maki.

Wystawa ma charakter poznawczy i edukacyjny. Celem wydarzenia jest zapoznanie jego uczestników  z ważnym historycznie okresem  walk o niepodległość  oraz przypomnienie bohaterstwa polskich żołnierzy w znaczących walkach II wojny światowej.

WYSTAWA  BITWA O MONTE CASSINO-  Mecenat, autorzy i realizatorzy: Fundacja PBG i PBG Gallery.

Stanisław Gliwa– artysta –typograf, urodził się w w 1910 roku w Siedliskach koło Rzeszowa. Studiował przed wojną w Szkole Sztuk Zdobniczych i Przemysłu Artystycznego w Krakowie, ostatni rok ukończył w Poznaniu. We wrześniu 1939 roku został zmobilizowany – pełnił służbę w batalionie mostów kolejowych do 17 września. Wzięty do niewoli przez Rosjan, osadzony w obozie w Łucku a następnie w Starobielsku. Potem „polskimi drogami„ przez Monte Cassino dotarł do Anglii, gdzie zmarł w 1986 roku. Pochowany w Polsce.